:: Dakwatuna ::

Sabtu, 7 Mei 2011

Salam Imtihan

Peperangan sudah bermula seminggu yang lalu, namun belum terlambat untuk mengucapkan selamat berimtihan kepada semua sahabat seperjuangan dan adik-adikku termasuk anak didik di Maahad Darul Quran, Rusila. Dengan harapan semoga Allah taala memberi kemudahan dan ketenangan dalam menghadapi suka duka perjuangan di gelanggang jihadul ta'lim.

mengenang zaman ketika berimtihan sangat manis meskipun tidak lah cemerlang seperti orang lain, namun di situlah medan untuk menguji sejauhmana ilmu yang ditimba mampu dihuraikan dan diterbitkan dalam bentuk tulisan dan lisan kita. Ramai kalangan sahabat yang berjaya di alam belajar namun gagal di dunia realiti sebenar. Dan tak kurang juga yang gagal dalam pelajaran tetapi berjaya menempuh liku-liku kehidupan dengan jayanya. ini kerana ketika kita berada di alam kampus kehidupannya lebih tertumpu kepada bilik kuliah, rakan-rakan sekuliah, aktiviti-aktiviti sampingan dan program-program sekeliling kita, namun apa yang diperolehi di medan ilmu bertempoh itu tidak akan cukup untuk membuktikan kemampuan mereka menguasai dunia sebenar apabila keluar dari kelompok mereka.
hakikatnya seribu cabaran dan rintangan akan menghalangi setiap perjalanan kita akan datang setelah bergelar graduan. semua ini menunutut kepada persediaan yang mantap khususnya dari sudut ilmu.

Renungan bersama, belajar untuk mengajar dan dalam mengajar kita juga belajar. belajar untuk beramal dan menyampaikan pula kepada orang lain. Ingatlah imtihan bukan sekadar untuk lulus di atas kertas semata-mata, tetapi untuk menunaikan amanat yang lebih besar yang sedang menanti di hadapan. Terjemahkan ilmu yang dipelajari dalam bentuk amalan dan akhlak kita. kerana ketinggian ilmu itu terletak pada budi pekerti yang tinggi. kitalah pewaris ulamak dan pendokong perjuangan Islam pada abad ke 21 ini. tunaikanlah hasrat ummah dan realisasikan impian dan harapan Islam dalam diri kita semua...

selamat menjalani imtihan.. bittaufiq wannajah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan